Stal | Stop | Zawartość węgla | Zalety i wady | Elastyczność | Odporność | Użycie |
Stal T10 | Stop węgla i wolframu | ~0.95-1.04% | Wyważone, wytrzymałe ostrze. | Średnia | Wysoki | Cięcie, dekorowanie |
Stal 1045 | Stal węglowa | ~0.45% | Niedroga, dobra dla początkujących, łatwa do naostrzenia. | Wysoki | Średnia | Trening, cięcie, dekorowanie |
Stal 1060 | Stal węglowa | ~0.60-0.08% | Dobry dla każdego. Doskonały stosunek jakości do ceny. | Wysoki | Wysoki | Cięcie i dekorowanie |
Stal 1095 | Stal węglowa | ~0.90-1.03% | Bardzo ostry, ale wrażliwy | Niski | Bardzo wysoka | Cięcie, kolekcje |
Stal Manganowa | Stop węgla i manganu | Zmienna | Należy uważać na zawartość manganu, który może sprawić, że ostrze będzie bardzo wytrzymałe lub bardzo kruche. | Niski do średniego | Wysoki | Cięcie i dekorowanie |
Stal Damasceńska | Dwie nakładające się stale węglowe | Zmienna | Piękna, mocna, ostra, trwała | Zmienna | Wysoki | Cięcie, kolekcje |
Stal Kobuse | Twarda stal na zewnątrz, miękka stal wewnątrz | Zmienna | Mocny i elastyczny. Tradycyjna kuźnia. | Wysoki | Wysoki | Cięcie, kolekcje |
Stal San-Mai | Trzy warstwy: twarda stal pomiędzy dwiema warstwami miękkiej stali | Zmienna | Trwała krawędź tnąca, najbardziej odporna. | Wysoki | Bardzo wysoka | Cięcie, kolekcje |
Katana Stali MARU (400-1700 zł)
Katany MARU są wykonane z jednej stali. Tania i łatwa do wykucia, stalowa katana MARU jest jednak mocna i ostra, jeśli wybrana stal jest wysokiej jakości.
- Pojedyncza stal z różnymi opcjami zawartości węgla.
- T10: Najwyższa gama, wysoka zawartość węgla, odpowiednia do cięcia.
- 1045: Twarda, o dobrej elastyczności, odpowiednia dla początkujących.
- 1060: Mocna, precyzyjnie szlifowana stal, dobry kompromis pomiędzy 1045 i 1095.
- 1095: Najwyższa półka w tej kategorii, z twardym, ostrym ostrzem.
- Mangan: bardziej do zastosowań dekoracyjnych, przystępna cena.
Katana ze Stali Damasceńskiej (1300-2200 zł)
Ostrza ze stali damasceńskiej są wykonane z dwóch rodzajów stali, aby zapewnić katanie większą wytrzymałość i elastyczność. Ostrza te składają się z tysięcy nałożonych na siebie warstw tych dwóch stali.
- Stal damasceńska z dwoma różnymi rodzajami stali.
- Złożone kucie, wyjątkowa estetyka z tysiącami warstw.
- Bardzo dobrze nadaje się do cięcia, często kolekcjonowana ze względu na swoje piękno.
- Hamon i wspaniałe wzory
Kuta Katana typu Kobuse (3900+ zł)
Ostrze kompozytowe z twardą stalą zewnętrzną (Hagane) i miękką stalą wewnętrzną (Shigane).
Odpowiednie dla doświadczonych użytkowników, oferuje ostrą krawędź zewnętrzną i zwiększoną wytrzymałość.
Kuta Katana typu San-Mai (3000+ zł)
Kuta w trzech częściach, z miękką stalą wewnątrz i sztywniejszą stalą na zewnątrz.
Oferuje wyjątkową krawędź tnącą i sztywność, odpowiednią do cięcia i wyprowadzania ciosów.
Częste użycie stali T10 z domieszką stali damasceńskiej i stali Hamon zapewnia najwyższej klasy wygląd.
Podobne do samurajskich katan z okresu Edo.
Katana ze stali Tamahagane (3000+ zł)
Połączenie piasku żelaznego, węgla drzewnego i innych materiałów w glinianym piecu.
- Wysoka czystość, wyjątkowa twardość i wytrzymałość.
- Klasyfikowana według zawartości węgla.
Każdy rodzaj stali ma swoje wady i zalety, a wybór zależy od preferencji w zakresie wydajności, estetyki i budżetu. Ważne jest również, aby przed zakupem katany wziąć pod uwagę konserwację wymaganą dla każdego rodzaju stali, aby zapewnić trwałość katany. Aby podjąć świadomą decyzję, należy przeprowadzić dokładne badania i, jeśli to możliwe, skonsultować się z ekspertami lub kowalami.